Skärgårdsfesten 2018 är över

- vi summerar en fantastisk vecka och ett nytt publikrekord

Sol, sol, sol och åter sol och massor av glada människor. Rekordmånga människor faktiskt. Skärgårdsfesten 2018 bjöd på flera hundra programpunkter och blev den publikmässigt största i festens historia.

Igår avslutades Skärgårdsfesten 2018 med bland annat Hamnfest i Kristianopel. Men festen inleddes redan i tisdags med Aspödagen och Tomas Andersson Wij på Kastellet. På vackra Bastion Aurora alldeles intill havet såg totalt 3.700 personer utomhusbio under tisdagen och onsdagen. Onsdagen bjöd dessutom på en hel rad aktiviteter ute på Hasslö. Veckan har även bjudit på härliga utflykter längs med Kustvägen från Torhamn, musikteater på Mjölnareholmen samt guidade turer i världsarvsstaden Karlskrona både till fots och till sjöss. Den som har velat njuta av Blekingekonstnärer har kunnat droppa förbi Karlskrona konsthall där det även arrangerades Dansdag av Dans i Blekinge i fredags. För arkitekturintresserade erbjöd programmet både bomässa med inspirerande program på Dockside, så väl som häpnadsväckande kombination av musik och resultatet från 2,5 års renovering av Fredrikskyrkan.

Torsdagens invigning blev välbesökt och stora som små ställde upp i Karlskrona Stadslopp trots strålande sol och tropisk hetta. Det var varmt och härligt även på kvällen när Världens Snabbaste Allsång underhöll och Barbados bjöd upp till dans. Fredagen och lördagen bjöd på aktiviteter på Skeppsbron, Stumholmen, Hoglands Park, Fisktorget och uppe på Stortorget.
Det var full fart på Skeppsbron där nyheterna Waterslide, Big Airbag och Flyboard lockade massor av besökare. Även Street Town och Skärgårdsbandyn bjöd på fantastisk underhållning i tre hela dagar.
På Stumholmen bjöd Brazil Jack på fyra cirkusföreställningar för nära 5000 besökare och runt omkring på området har det dessutom bjudits på mängder av ”prova-på-stationer”.
I Hoglands Park har Live Green ännu en gång lockat storpublik där Linda Pira och Anna Ternheim var två av fredagens och lördagens höjdpunkter. På Fisktorget fick vi återigen uppleva den Italienska marknaden och Skeppsgossens serveringsområde har bjudit på mat, dryck och livemusik i dagarna tre. Längs med Borgmästarefjärden har det tävlats i SUP-SM och det har även gått att testa stand-up-paddleboard, kika in i stridsbåt 90 och träffa Hemvärnet. Ett stenkast från Fisktorget har det flugits fullbokade helikopterturer med besökare som har kunnat njuta av fantastiska skärgårdsvyer från ovan.

På Stortorget har sex artister bjudit på fantastiska konserter. Kikki Danielsson inledde på fredagen och sedan har vi sett och hört Uno Svenningsson, Hov1, Sven-Ingvars, Jill Johnson och Zara Larsson. Innan Zara gick upp på scen kunde vi konstatera att festen fått ett nytt fantastiskt publikrekord. Hela 10.901 personer upplevde stora scenområdets entrébelagda konserter under fredagen och lördagen.
Efter det ordinarie programmet var över avslutade vi lördagen med en fin hyllning till artisten Avicii på både Stortorget och Live Greens scen i Hoglands Park. Under dagen kommer en summering från festens insamling ”Avicii - in living memory” som vi genomfört i samarbete med Suicide Zero. Pengar som kommer att användas till lokala organisationer i kampen mot psykisk ohälsa.

Tack till alla er som har kämpat i solen för att fylla de sex festdagarna med ett fantastiskt innehåll och tack till alla er hundratusentals besökare som gjorde denna veckan helt oförglömlig.
Vi älskar er och längtar redan till nästa Skärgårdsfest.