Skärgårdsfesten förtydligar


Igår kunde vi glada konstatera att Skärgårdsfesten har ett nytt publikrekord. Inte bara på stora scenområdet utan även totalt sett under festens sex dagar med upp emot 300 gratis programpunkter och avslutningen idag med hamnfest i Kristianopel. Det känns jätteroligt. Men den stora publiktillströmningen runt Stortorgets scen igår gjorde också att vi efteråt fått en hel del frågor och synpunkter.

Under lördagskvällen sålde biljetterna till de tre konserterna på Stortorget slut och vi fick därmed stänga biljettkassan. Det sattes då upp anslag och kommunicerades i Sociala medier att de tre entrébelagda konserterna var helt slutsålda. Vi är överväldigade av den fantastiska responsen men möttes såklart även många som var besvikna över att dom inte fick möjlighet att köpa biljett för att se Jill Johnsons och Zara Larssons konserter.

Säkerheten för alla er besökare kommer dock alltid i första hand även om det innebär en del besvikelse. Det stora scenområdet på torget har en maxkapacitet vilket gör att vi måste stänga konsertområdet när vi når en viss publiknivå. Allt för att för att nödutgångar och utrymningsvägar ska klara av publikflödena. Det handlar även om att dimensionera trycket längst fram mot scenen så att alla ska få en så bra, trygg och säker upplevelse som möjligt.
Alla de som köpt biljett till lördagens tre konserter, både endagsbiljett och festpass, hade garanterad plats på området och kunde därför njuta av de tre konserterna. När konserterna med Sven-Ingvars, Jill Johnson och Zara Larsson var över var även den entrébelagda delen av lördagen över. Alla de som då var inne på området hade självklart förtur framför alla de som köade utanför och kunde på så sätt även delta i hyllningen till Avicii.

Gårdagens problematik uppstår när en stor del av publiken lämnar det som tidigare har varit ett entrébelagt område och samma område öppnas upp inför avslutningsfesten med fri entré. Eftersom biljetterna till de tidigare konserterna var slutsålda så hade det samlats mycket publik utanför huvudentrén som köade inför avslutningen med fri entré. När utsläppet efter Zara Larssons konsert hade börjat lugna ner sig så fylldes hela Stortorget på ett ögonblick med ny publik och vi tvingades stänga insläppet för andra gången. Festivalorganisationen agerade då snabbt för att ge alla möjlighet att avsluta lördagskvällen till Aviciis musik. Personal, tekniker och volontärer på scenområdet Live Green i Hoglands Park samlade sig och lyckades få ihop en hyllning med DJ-set även i parken.

Det har tydligt kommunicerats att scenområdet på stortorget ska öppnas upp med fri entré till Avicii-hyllningen. Av säkerhetsskäl innebär dock inte detta att det får plats mer än maximala publikkapaciteten så det måste ske under ordnade former. Till alla er med biljett hoppas vi att ni har haft fantastiska konsertupplevelser under hela veckan men eftersom Avicii-hyllningen inte ingår i endagsbiljetter eller festpass så kommer vi inte heller kunna kompensera er.

Det har varit en helt magisk Skärgårdsfestvecka och vi är jätteledsna över upplevda missförstånd, otillräcklig information och ett underdimensionerat scenområde. Responsen har varit över alla förväntningar och vi hade aldrig kunnat drömma om att mer än 10.000 besökare skulle komma till Avicii-hyllningen.